Autojen siirtäminen kaduilla
01.03.2016 00:00

 

Lumet sulivat helmikuun vaihteessa ja katupölyaika on edessä. Jotta katujen kunnossapito onnistuu, kadulle parkkeeratut autot pitää siirtää pois työkoneiden tieltä.

 

Aurattavista ja pölystä pestävistä kaduista tiedotetaan siirtokehotuskylteillä vähintään kaksi vuorokautta ennen työn alkamista. Jos omistaja ei siirrä autoa pois, kaupunki siirtää sen, yleensä lähietäisyydelle jollekin naapurikadulle, ja laskuttaa työstä. Maksua ei peritä, jos auto on ollut pysäköitynä ennen ennen siirtokehotustaulujen pystyttämistä tai tauluja ei ole käytetty. Poikkeustapauksissa siirtoja voidaan tehdä myös ilmoittamatta niistä ennakkoon, mutta silloin siirto on maksuton.


Jos auto on siirretty ja kateissa, sen voi löytää tekstiviestipalvelulla. Tekstaa AS (väli) rekisteritunnus numeroon 040 8481 857, niin paluuviesti kertoo siirretyn auton osoitteen. Esimerkkiviesti: AS ABC-123. Yhden haun hinta on 0,047 euroa.


On välillä vaikea pysyä perässä sen suhteen, mitä katuja ollaan puhdistamassa mihinkin aikaan. Puhdistussuunnitelmat voi onneksi nykyään tarkistaa netistä: www.puhdistussuunnitelmat.fi/helsinki/ Kaupunki tarjoaa myös tekstiviestipalvelua, jossa voi tilata tiedon valitsemiensa postinumeroalueiden ja tai katujen seuraavan päivän puhdistuskohteista. Nämä tiedotusviestit ovat ilmaisia. Lähetä numeroon 16130 tekstiviesti viestit ja kirjoita perään välilyönneillä erotettuna postinumeroalueet tai kadunnimet, joiden puhdistuskohteista haluat tiedot. Tarkista tarvittaessa kadunnimien kirjoitusasu. Jos esimerkiksi haluat Perustien puhdistustiedot, lähetä tekstiviesti: viestit perustie


Autojen siirtäminen työkoneiden tieltä on ikävää ja ärsyttävää auton omistajan kannalta, mutta ilman sitä lumiaurat eivät voi työskennellä kunnolla. Autojen siirrosta aiheutuvat lisäkulut ovat Helsingissä monta miljoonaa euroa vuodessa. Se on summa, joka menetetään, kun katuja ei voida aurata ja puhdistaa hiekasta niin tehokkaasti kuin olisi mahdollista. Siirrettyjen autojen omistajilta kerätyt maksut eivät kata näistä kuluista kuin pienen osan.


Autojen siirtäminen kannattaa ehdottomasti tehdä paitsi välttyäkseen sanoilta, myös siksi, että joskus autot vahingoittuvat siirrettäessä. Siitä on joskus vaikea saada korvauksia jälkeenpäin. Siirtotyön suorittaa yksityinen urakoitsija siirronvalvojan valvonnassa. Valvoja laatii lähisiirrosta siirtopöytäkirjan, johon kirjoitetaan parkkeerattujen autojen rekisterinumerot ylös siirtokylttejä pystyttäessä ja tarkistavat ne uudestaan siirron tullessa voimaan. Pöytäkirjaan merkitään myös tieto, onko autossa ollut vaurioita ennen siirtoa tai vaurioituuko auto siirron yhteydessä. Hinausyrittäjä vastaa siirron aikana tapahtuvista mahdollisista vahingoista, mutta tilanteet eivät ole aina yksiselitteisiä.


Yleisten töiden lautakunnassa oli juuri joulukuussa esillä tapaus, jossa auto oli siirretty puhtaanapitotöiden tieltä Kalevankadulla. Auton omistaja haki korvausta siitä, että auton vaihteisto olisi vaurioitunut siirron yhteydessä. Siirtopöytäkirjan mukaan niin ei ollut tapahtunut. Ikävä kyllä riittävää näyttöä ei ollut, joiden perusteella voitaisiin todeta, että hakijalle sattunut vahinkotapahtuma olisi johtunut nimenomaan Helsingin kaupungin tuottamuksesta tai laiminlyönnistä, joten korvaus jäi saamatta.