Lumien auraus kaduilta kuuluu kaupungin vastuulle, mutta auran jälkeen kadun reunaan jää usein lumivalli, joka kiilaa parkissa olevat autot nalkkiin kadun reunaan. Kutsunkin turvapaikanhakijat helsinkiläisten avuksi lumitalkoisiin! He voisivat hyvin lapioida autoja esiin lumivallien takaa. Uskon että talkootyö toisi turvapaikanhakijoille mielekästä tekemistä ja samalla he saisivat tuntea itsensä arvkkaiksi ja hyödyllisiksi yhteiskuntamme jäseniksi. Myös monet vanhukset saattaisivat tarvita heidän apuaan lumitöihin omakoti- ja rivitalojensa kulkuväylien lapioimisessa.

 

Vapaaehtoisen lumenluonnin organisoijaksi ehdotan esimerkiksi Suomen Punaista Ristiä ja vastaanottokeskusten henkilöstöä. Rakennusvirastosta luvataan lainata talkootyöläisille lapioita. Kiinnostuneet voivat olla asiassa yhteydessä rakennusviraston vapaaehtoistyötä koordinoivaan Elina Nummeen.

 

Ajankohtaista lumitöistä 12.1:

 

Yleisten töiden lautakunta sai tänään katsauksen lumitöiden tilanteeseen kaupungissa. Lautakunnan tehtäviin kuuluu valvoa rakennusvirastoa ja siten myös katujen auraustöitä Helsingissä.

 

Jos kaupunkilaiset ovat ihmetelleet, ettei lumiauroja ole näkynyt paljon katukuvassa päivällä, se johtuu siitä, että niiden kuljettajat ovat nukkuneet ja levänneet päivällä yön isoa työrupeamaa varten. Kun lumimyräkän on ennustettu lauhtuvan illan mittaan, kaikki liikenevä kalusto eli ainakin kolmisensataa lumiauraa lähtee kaduille auraamaan lunta pois yön aikana.

 

Koska kuljettajien vuorokautinen työaika on rajallinen, se on nähty järkeväksi keskittää yöhön. Siten kadut saadaan mahdollisimman puhtaiksi aamun työmatkaliikennettä varten. Auraajat työskentelevät Helsingissä usein nimenomaan yöllä, koska silloin työ on tehokasta tyhjillä kaduilla ja traktorien aika ei mene ruuhkassa seisoskeluun.

 

Joitakin autoja aletaan myös siirtää paikoittain aurojen tieltä kaduilla, jotta auraaminen onnistuu ahtailla teillä. Jos kaduille ei olla ehditty laittaa siirtokehoituksesta liikennemerkejä, siirto ei maksa autonomistajalle mitään, toisin kuin silloin, jos autoilija jättää noudattamatta siirtokehoituksesta kertovaa liikennemerkkiä. Silloin autoilijalta velotetaan siirrosta kaupungille koituva omakustannehinta ja parkkisakko.

 

 

Tässä on lumenaurauksesta kertovan infosivuston linkki rakennusviraston kotisivuilla:

 

http://www.hel.fi/www/uutiset/fi/rakennusvirasto/lumi?pd=v