Pääministeri Juha Sipilä sanoi, että turvapaikanhakijoiden hallitsematon virta Suomeen on muodostunut jo isommaksi ongelmaksi kuin maamme heikko talous. Nyt on ilmeisesti jo poliittisesti korrektia puhua aiheesta ilman aikaisemmin hieman esiintynyttä suomettumistyyppistä sensuuria tai rasistiksi leimautumista. Tässä on oma näkemykseni pakolaiskriisiin suomalaisesta näkökulmasta.

On selvää, että emme voi ottaa Suomeen tätä menoa rajan yli tulijoita, joista emme tiedä edes keitä he ovat ja missä kulkevat. Rajatarjastukset pitääkin heti palauttaa ja käännyttää rajalta samantien takaisin ne, jotka eivät ole selkeästi turvapaikanhakijoita. Hyvä, että sisäministeri Petteri Orpo ilmoitti hallituksen aloittaneen tämän suuntaiset toimet viikonloppuna. Kuulemma rajatyöntekijöiden siirtäminen Ruotsin rajalle kuitenkin heikentää Venäjän vastaisen rajan valvontaa. Länsiraja on myös vuotanut edelleen valvonnan kiristämisestä huolimatta. Kumpikaan ei kuulosta ihanteelliselta, joten heitän ilmaan kysymyksen, eikö puolustusvoimilta voisi saada tilapäisapua rajavalvontaan?

Aidoille hädässä oleville pitää tottakai aina tarjota turvapaikka. Tosin Suomeen tulijoista vain hyvin vähäinen määrä on kotoisin Syyriasta, ylivoimainen valtaosa heistä tulee Irakista. Suomen oikeuslaitoksen mukaan Irakista on jopa puolet niin turvallista aluetta, että sinne voi käännyttää ihmisiä takaisin. Minua ihmetyttääkin, miksi nämä Irakin turvattomalta alueelta tulevat eivät siirry koko perhe yhdessä sinne turvalliselle alueelle omassa maassaan. Sen sijaan miehet jättävät naiset ja lapset turvattomalle alueelle ja lähtevät itse kaukaiseen Suomeen. Eikö se ole outoa?

Dublinin sopimuksen mukaan turvallisesta maasta tulijat palautetaan siihen turvalliseen maahan, josta ovat tulleetkin. Ruotsi on turvallinen maa ja sinnekin nämä irakilaiset ovat tulleet ilmeisesti esimerkiksi Tanskan ja muiden turvallisten länsimaiden kautta. Ruotsista tulevat turvapaikanhakijat pitäisi siis automaattisesti käännyttää takaisin jo rajalla. Tulijoiden pitäisi myös rekisteröityä ensimmäiseen EU-maahan, johon saapuvat. Toki ymmärrän, että se on valtava ongelma mm. Kroatiassa ja Unkarissa ja siihen pitää etsiä unionitasoinen ratkaisu kiireesti. Suomen pitää myös solmia pakkokäännytyksen mahdollistamat sopimukset tarpeellisten maiden, kuten Irakin, kanssa.

EU:n pitää ottaa tiukempi rajavalvonta käyttöön ulkorajoillaan ja ilman muuta jo pakolaisleirien olosuhteita pitää radikaalisti kohentaa mahdollisimman lähellä kriisimaita. Siten apu luultavasti kohdistuisi sitä eniten tarvitseviin, joilla ei ole mahdollisuutta vaaralliseen ja kalliiseen matkaan länteen. Myös ihmissalakuljetukselle pitää saada loppu niin nopeasti kuin mahdollista. On kauhistuttavaa, kuinka häikäilemättömät rikolliset käyttävät epätoivoisten ihmisten hätää hyväkseen ja vaarantavat heidän henkensäkin pakomatkalla. Sen hukkuneen kolmivuotiaan pojan säälittävä kuva on piirtynyt varmasti meidän kaikkien mieleemme ikuisiksi ajoiksi.

Jos henkilö saapuu Suomeen asti monen turvallisen länsimaan kautta vaikkapa Irakista, kuvitteleisi aidon turvapaikan tarpeessa olevan henkilön asettuvan onnellisesti siihen maahan, jossa ensimmäiseksi tulee vastaan turvalliset hyvät olot. Kun näin ei tapahdu, vaan tulijat hakeutuvat nimenomaan parhaimman sosiaaliturvan ja julkisten palveluiden maihin, tulen siihen johtopäätökseen, että he etsivät täältä oikeasti lähinnä parempaa elämää.

Ei siinä mitään, sinällään Yhdysvaltojen ja Saksan talousmenestys pohjautuu siirtolaisuuteen ja ihmisiin, jotka etsivät parempaa elämää ja haluavat toteuttaa unelmia. Suomeenkin mahtuu jonkinverran - hallitusti vastaanotettuja - toivottavasti koulutettuja kielitaitoisia aktiivi-ikäisiä siirtolaisia, kun väestö ikääntyy ja huoltosuhde huononee. Jos tulijat työllistyvät ja maksavat veroja, niin he rahoittavat meidän hyvinvointivaltiotamme kuten muutkin veronmaksajat. Huonompi juttu, jos he jäävät elämään tuilla. Ikävä kyllä ilmeisesti vain 20% täällä jo olevista irakilaisista maahanmuuttajista on töissä.

Siksi Suomen pitäisi ottaa hyvin aktivoiva ote tänne tulleisiin turvapaikanhakijoihin ja sitten oleskeluluvan saaneisiin. Tukia on leikattava huomattavasti kuten Tanska teki. Ei tarvitse etsiä kaukaa syytä siihen, miksi turvapaikanhakijat juoksevat poliisia ja rekisteröitymistä pakoon Tanskassa ja ilmoittavat haluavansa Ruotsiin ja Suomeen. Tulijoita ei pidä opettaa elämään veronmaksajien kustannuksella alusta alkaen, kuten nyt tapahtuu. Maksamme heille jo ilmaiseksi asumisen, ruuan, terveydenhoidon ja lisäksi kuukausittaista käyttörahaa, päällepäätteeksi vaate- ja tavaralahjoitukset.

Nämä maahan jääneet hakevat Suomessa oleskeluluvan saamisen jälkeen yleensä toimeentulotukea. Kuitenkin maassa olon edellytys on ulkomaalaislain mukaan henkilön itsenäinen toimeentulo - ei sosiaalituet. Sosiaaliviraston virkamies ei saa nykyään tehdä ilmoitusta poliisille toimeentulotuella pitkäänkin elävistä, sen estää henkilötietolaki. Näiden kahden lain ristiriita pitäisi korjata pikaisesti ja tiedon toimeentulotuen hausta pitäisi saavuttaa oleskeluluvasta vastaavat virkamiehet.

Viestimme tulijoille pitäisikin mielestäni olla:
"Tervetuloa Suomeen, jos aiot elättää itsesi ahkeralla työnteolla ja yrittämisellä ja elää maassa maan tavalla, silloin voit luoda täällä hyvän elämän, toteuttaa unelmia ja saavuttaa menestystä. Jos sen sijaan ajattelit tulla tänne elämään pelkästään muiden kustannuksella, niin se ei ikävä kyllä käy ja kannattaa harkita suuntaamista muualle."